Uczniowie z Zespołu Szkół nr 2 Humniskach wzięli udział w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo” realizowanym przy współpracy znanej marki Winiary. Celem programu jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych, przeciwdziałanie marnowaniu żywności, edukowanie w zakresie sztuki kulinarnej i zachęcenie do wspólnego spożywania posiłków. Ambasadorem programu jest znany uczniom youtuber Sheo, który z dietetykiem Katarzyną Zadką oraz szefem kuchni Jerzym na stronie internetowej www.zyjsmacznieizdowo.pl promuje zasady zdrowego i odpowiedzialnego przygotowywania posiłków.
Ogromną zaletą programu jest możliwość zadawania, na przygotowanej przez Organizatora platformie internetowej, pytań ekspertom (pani Katarzynie oraz panu Jerzemu) dotyczących zdrowego odżywiania. Patronat honorowy nad działaniami sprawują: Minister Edukacji Narodowej, Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Ośrodek Rozwoju Edukacji oraz Ministerstwo Sportu i Turystyki.
Gimnazjaliści uczestniczyli w zajęciach poświęconych bezpieczeństwu w kuchni oraz modom żywieniowym. Wspólnie wskazali niebezpieczne narzędzia i sprzęty znajdujące się w kuchni oraz opracowali zasady bezpiecznego korzystania z nich. Podczas trwania programu poznali główne założenia najpopularniejszych diet stosowanych we współczesnym świecie. Dowiedzieli się nie tylko o korzyściach, ale także o niebezpieczeństwach płynących z ich stosowania. Szukali odpowiedzi na nurtujące ich pytania, m.in. czym różni się dieta wegetariańska od wegańskiej.
Ponadto przypomnieli sobie podstawowe zasady savoir – vivre zachowania się przy stole. W odgrywanych przez siebie scenkach uczyli się prawidłowych postaw oraz jak przygotować stół na przybycie gości. Niezwykle ważnym elementem podczas posiłków jest odpowiednie ułożenie sztućców, o czym przekonali się uczestnicy programu w przedstawianych dramach. Po zapoznaniu się z Piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej wspólnie ugotowali dania znajdujące się na stronie Organizatora: kuskus ziołowy, kremową zupę z marchewki, placuszki naleśnikowe z owocami oraz spaghetti.
Podsumowaniem programu było zorganizowanie przez uczniów cyklu przerw ze zdrowym drugim śniadaniem. Na długiej przerwie uczestnicy programu dzieli się swoją wiedzą na temat zdrowego odżywiania z młodszymi kolegami i koleżankami. Krótko informowali ich jakie produkty powinien każdego dnia spożywać każdy człowiek. Kilkakrotnie podkreślali jak bardzo ważną rolę pełnią warzywa i owoce. Na oczach wszystkich zgromadzonych przygotowywali propozycje drugiego śniadania inspirowane przepisami znajdującymi się na stronie Organizatora w zakładce przygotowanej dla uczniów. Na koniec wspólnej przygody z marką Winiary każdy uczeń spróbował: kaszy manny. z malinami, owsianki z truskawkami, malinami i migdałami, tostów z dżemem truskawkowym, muffinek z pieczarkami, kanapek z szynką i bukietem warzyw oraz budyniu. Nie zabrakło również owoców i warzyw. Dziewczyny przygotowywały sok wyciśnięty z jabłek i marchewki. Przez cały okres trwania programu na szkolnym korytarzu znajdowały się plakaty informacyjne przekazane przez Organizatora. Uczniowie klasy trzeciej wykonali dodatkowo gazetkę promującą zasadę „żyj smacznie i zdrowo”.
Marta Władyk