W pierwszym tygodniu ferii zimowych w Szkole Podstawowej nr 2 w Przysietnicy odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci powadzone przez Koło Gospodyń Wiejskich.
Przez trzy dni uczniowie pod czujnym okiem gospodyń zgłębiali tajniki pieczenia ciast, gotowania potraw i lepienia pierogów. Głównym celem warsztatów było poznawanie sztuki kulinarnej oraz kultywowanie tradycji samodzielnego gotowania bez użycia mikrofalówek, termomiksów czy benderów.
Był to też czas na propagowanie pełnowartościowych produktów oraz wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci. Dzieci samodzielnie wykrawały ciasteczka orzechowe, kokosowe i czekoladowe. Ozdabiały je kremami i owocami. Lepiły pierogi z kapustą i ruskie. Wszyscy mogli poczuć się jak prawdziwi mistrzowie kuchni, tworząc smaczne i zdrowe potrawy. Gotowanie odbywało się w wesołej atmosferze. Każdego dnia na zakończenie warsztatów odbywało się wspólna degustacja smakołyków i potraw przygotowanych przez uczniów i gospodynie. Przy wspólnym stole znalazły się też miejsca dla wszystkich, którzy w tych dniach byli w szkole. Warto podkreślić, że tego typu zajęcia są dla dzieci źródłem wielkiej radości, a jednocześnie uczą je wielu pożytecznych umiejętności. Jest to również zachęta, aby także w domu spróbować rodzinnego gotowania z pasją, bo to wspaniały sposób na wspólne spędzenie czasu.
Realizacja tego przedsięwzięcia była możliwa dzięki owocnej współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Przysietnicy.
Na zakończenie uczestnicy warsztatów wzięli udział w konkursie oraz otrzymali okolicznościowe książki kucharskie i dyplomy.
Za przeprowadzenie warsztatów dla uczniów naszej szkoły dziękujemy członkiniom Koła Gospodyń Wiejskich tj.: Wandzie Bąk – przewodniczącej koła, Helenie Wania, Helenie Rachwał, Krystynie Gładysz, Krystynie Dereń i Zofii Piróg.
Jadwiga Ścibor
foto: Marek Marański