Dużo nas do pieczenia chleba

Dn. 16 września br. warsztaty tradycyjnego wypieku chleba zgromadziły w Małym Skansenie Tomasza Kędry w Grabownicy Starzeńskiej miłośników i ciekawych tego zwyczaju.

Chleb od zawsze był na Słowiańszczyźnie bardzo ważnym elementem obrzędowym […] towarzyszył człowiekowi przez całe życie […] Pojawiał się w czasie uroczystości jako ziarno, bochenek, korowaj, podpłomyk, nieraz figurka z ciasta – przeczytała Anna Sawicka napisany  kilka lat wcześniej  przez Halinę Kościńską artykuł pt. Chleb powszedni.
W warsztatach wzięły udział koła gospodyń wiejskich z terenu gminy Brzozów. Goście z wielkim zaciekawieniem obserwowali jak panie wyrabiały ciasto (na wcześniej przygotowanym zakwasie), później nakładały do forem, by upiec je w tradycyjnym piecu chlebowym. W tym swoistym święcie Chleba udział wziął burmistrz Brzozowa Józef Rzepka, który przyznał, że pajda ze smalcem przypomniała mu smak dzieciństwa. Burmistrz podziękował kołom gospodyń wiejskich za wszelkie działania na rzecz społeczności lokalnych i wręczył przewodniczącym poszczególnych kół kociołki. Każdy mógł skosztować pajdy ze smalcem lub twarożkiem.  W tle grała płyta kapeli „Graboszczanie”, można było też zakupić ich płyty. Panie prezentowały wiersze i przysłowia o chlebie. Przy ognisku smażono kiełbaski. Atmosfera sprzyjała niedzielnym pogaduchom, a także zwiedzaniu skansenu, do czego zachęcał Tomasz Kędra. Na koniec Barbara Kuczma – prezes KGW w Grabownicy Starzeńskiej podziękowała wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji tej imprezy oraz gościom za przybycie. Podczas kolejnego wydarzenia panie obiecały przygotować coś pysznego w kociołkach, które otrzymały.
fot. Marcin Michańczyk, et
tekst et